Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úvod 2

Tyto stránky jsou určeny všem lidem, kteří jsou ochotni dívat se na věci s cílem získat informace, z kterých si udělají vlastní názor. Chápu, že převzít názor z médií je daleko jednodušší a také obvyklejší. Ona taková,  médii barvitě prezentovaná, představa opilého strážníka, který kolem sebe bezhlavě střílí a vraždí nevinné lidi, je velmi lákavá. Obzvláště v naší zemi, kde se policie netěší velké oblibě a o městské to platí dvojnásob.

 

pavel.jpg  Jenže ono to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. A právě   o tom, si na těchto stránkách budete moct postupně přečíst.

 

  Začnu pro mě tím nejpodstatnějším.

 

  Soudem prvního stupně, tedy krajským soudem v Hradci   Králové, jsem byl zcela zproštěn obžaloby s tím, že soud v mém  jednání spatřuje nutnou obranu. Tento rozsudek někdo uvítal,  někdo se mu podivil. To podle toho, jaké měl kdo o případu    informace a také jak je chtěl hodnotit. Že se spoustu lidí divilo a  osvobozující rozsudek kritizovalo, je asi normální. Po tak masivní a jednostranné mediální masáži se ani není čemu divit. Nicméně, krajský soud mě osvobodil. Měl k tomu celou řadu důvodů, o kterých si zde můžete přečíst. V době vynesení tohoto rozsudku, jsem měl již docela velké zkušenosti s  tím, jak dokáže moje protistrana, pomocí smyšlenek, lží, křivých svědectví, nepravdivých obvinění a zneužívaní médií, ovlivňovat průběh vyšetřování a veřejné mínění.

 

To jsem ale ještě netušil, jak je možné ovlivnit rozhodování odvolacího soudu. Kdyby se mě někdo před rokem zeptal, zda vrchní soud může rozhodovat zcela v rozporu se shromážděnými důkazy, řekl bych, že to v naší zemi není možné. Nyní jsem už názor změnil. Vrchním soudem jsem byl totiž shledán vinným z vraždy, tedy z úmyslného usmrcení, byť důkazy v soudním spisu shromážděné, svědčí v můj prospěch.

 

Tyto důkazy rovněž vyvracejí veškerá tvrzení mé protistrany a usvědčují je ze lži. Přesto jsem byl odsouzen. Podotýkám, že se u vrchního soudu neobjevily žádné nové skutečnosti nebo důkazy, než byly známy krajskému soudu. Rozdíl je v tom, že krajský soud tyto důkazy zhodnotil a vzal v potaz. Zatímco vrchní soud je ignoroval a vynesl rozsudek podle přání mé protistrany, bez ohledu na to, že protistrana prokazatelně lže.

 

Pro představu, na základě jakých důkazů jsem byl soudem prvního stupně zproštěn obžaloby, si můžete přečíst rozsudek tohoto soudu. Na základě stejných důkazů jsem byl odsouzen za vraždu.

 

Nevím, zda česká justice pamatuje takový „ veletoč “ v rozdílném posouzení jedné a téže věci, ale každopádně to není běžné, spíše je to šokující. Rozsudek vrchního soudu zatím nebyl vydán v písemné podobě, a ještě nějaký čas to potrvá. Proto ho zatím nemůžu poskytnout.

 

Protože připojený rozsudek KS v HK je dlouhý a poměrně nepřehledný, označil jsem vedle  textu nejzajímavější pasáže zeleným fixem. Posuďte sami.   

 

Pavel Koblížek

 

Rozsudek KS Hradec Králové a výtah pitvy můžete stahovat v sekci ZNALECKÉ POSUDKY.